Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Een nieuwe behandeling bij zorgen over radicalisering met geweld

    PRO-ZORG
    radicalisering

19-03-2017

De Waag biedt sinds januari 2017 PRO-ZORG aan, een behandelprogramma voor jeugdigen en jongvolwassenen bij wie zorgen zijn over (dreigende) gewelddadige radicalisering. Het gaat om cliënten bij wie sprake is van risicofactoren die leiden tot een matige of hoge kans op gewelddadige radicalisering. Het behandelprogramma is in 2016 ontwikkeld door de projectgroep gewelddadige radicalisering van de Waag in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Hoewel dit zorgprogramma ingezet kan worden bij alle soorten gewelddadige radicalisering, ligt de nadruk op jihadistische radicalisering. Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van de Waag en hoofdontwikkelaar van PRO-ZORG, vertelt er meer over.

‘We hebben PRO-ZORG ontwikkeld, omdat wij steeds vaker door gemeenten en ketenpartners benaderd worden om mee te denken over casussen waarbij mogelijk sprake is van gewelddadige radicalisering. Wij merkten dat er behoefte was aan een behandelprogramma dat zich richt op het verminderen van risico’s die jongeren en jongvolwassenen beïnvloedbaarder maken voor ronselaars. Zeker ook omdat bij een groot deel van de doelgroep sprake is van veranderbare risicofactoren, waardoor de kans toeneemt dat een behandeling een positieve bijdrage kan leveren. PRO-ZORG is een zinvolle aanvulling naast de huidige interventies, zoals het begrenzen van de vrijheid, detentie, het aanbieden van een integratie-traject en het verkrijgen van meer kennis over eigen religie.’

Larissa Hoogsteder legt uit dat PRO-ZORG onder andere gericht is op het aangaan van contact, het verminderen van gevoelens van boosheid, wraak en andere negatieve emoties. Daarnaast wordt er geprobeerd om cognitieve vervormingen die voedend zijn voor gewelddadige radicalisering te reduceren. Ook wordt er gewerkt aan het zelfbeeld en wordt er geprobeerd om sociaal isolement ten opzichte van de Nederlandse samenleving te doorbreken. Als het gaat om jongeren worden ook hun opvoeders bij de behandeling betrokken. De behandeling maakt gebruik van cognitief gedragstherapeutische technieken.

Het terugdringen van gewelddadige radicalisering heeft al een langere tijd de aandacht van de behandelaren van de Waag. Zo werden vorig jaar alle aandachtsfunctionarissen ‘transcultureel werken’ getraind in het herkennen van gewelddadige radicalisering. Larissa Hoogsteder zegt: ‘Dit hebben we gedaan omdat er een reële kans is dat er in de caseload van de Waag cliënten zitten die vatbaar zijn voor gewelddadige radicalisering. Binnen de groep jongeren en jongvolwassenen die gewelddadig radicaliseren – meestal tussen de 14 en 30 jaar – is de helft namelijk al eerder met de politie in aanraking gekomen. Jongeren en jongvolwassenen die antisociaal gedrag vertonen, in combinatie met andere risicofactoren, kunnen gevoelig zijn voor ronselaars. Om de zorgen en risico’s die kunnen leiden tot gewelddadige radicalisering daadwerkelijk terug te kunnen dringen, biedt de Waag nu PRO-ZORG aan op alle vestigingen.’

PRO-ZORG wordt op alle vestigingen van de Waag aangeboden. Voor meer informatie over de wijze van aanmelding en financiering kunt u terecht op de website www.dewaagnederland.nl of bij de teamleider Jeugd & Jongvolwassenen van de vestiging.

Lees ook het factsheet voor verwijzers van PRO-ZORG. Klik hier om de pdf te downloaden.