Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

ROM-data niet meer beschikbaar voor databank SBG

    ROM

13-06-2017

Tot voor kort deelde de Waag maandelijks de uitkomsten van Routine Outcome Measurement-vragenlijsten (ROM) met databank Stichting Benchmark GGZ (SBG). De Waag maakt gebruik van ROM-vragenlijsten om informatie te verzamelen over de effectiviteit van behandeling bij haar cliënten. De uitkomsten van deze vragenlijsten zijn zodanig bewerkt dat deze niet tot een persoon te herleiden zijn. De databank wordt betaald door zorgverzekeraars die er de kwaliteit van instellingen en de effectiviteit van behandelingen mee willen beoordelen. 

Door een nieuwe interpretatie en uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het (dubbel) anonimiseren niet meer voldoende voor het verwerken van deze data. Sinds deze uitspraak kunnen de ROM-data als persoonsgegevens worden gezien en mogen deze alleen worden verwerkt als daar een wettelijke grondslag voor is. Op dit moment is het toestemming vragen aan de cliënt de enige wettelijke grondslag voor het aanleveren van ROM-data aan SBG. Minister Schippers heeft daarom besloten om te onderzoeken of nadere wetgeving nodig is om de ontwikkeling van kwaliteit van zorg voor patiënten in de ggz verder te stimuleren.

 

De Waag heeft op basis van deze informatie besloten om de aanlevering van de ROM-gegevens per direct op te schorten. Dit in afwachting van een wettelijke regeling waarin de grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens goed wordt geregeld. Dit besluit hebben wij genomen in het belang van onze cliënten en ter bescherming van hun privacy.